Ελληνικά Φαρμακείο
Φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Το καλάθι αγορών σας
€ 0.00

Μικρή ποσότητα σπέρματος στην εκσπερμάτωση και ολιγοσπερμία

Η διαδικασία της παραγωγής σπέρματος στον ανδρικό οργανισμό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων μετά την εκσπερμάτιση του άνδρα, μία κατάσταση η οποία ονομάζεται ιατρικά ως ολιγοσπερμία. Στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρείται πλήρης απουσίας των σπερματοζωαρίων, τότε μιλάμε για αζωοσπερμία.

Σε φυσιολογική εκσπερμάτωση ποσότητα σπερματοζωαρίων

Στη σύγχρονη ιατρική ο φυσιολογικός αριθμός των σπερματοζωαρίων σε κάθε ανδρική εκσπερμάτιση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος (1,5 ml). Σε διαφορετική περίπτωση παρουσιάζεται το πρόβλημα της ολιγοσπερμίας. Όταν έχουμε κατά την εκσπερμάτωση μικρή ποσότητα από σπερματοζωάρια, τότε η άμεση επίπτωση είναι η δυσκολία ή ακόμη και η ανικανότητα τεκνοποίησης από την πλευρά του άνδρα. Αυτό συμβαίνει καθώς περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου της συντρόφου, από τον αρκετά μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων που εισέρχονται στη μήτρα μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής του ζευγαριού. 

Σχετικά Άρθρο: Αγορά γενόσημα Levitra (Vardenafil) 10/20/40/60mg Ελλάδα τιμή στα φαρμακεία χωρίς συνταγή

Με άλλα λόγια δηλαδή μειώνεται δραματικά η ίδια η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες ωστόσο περιπτώσεις υπάρχουν ουσιαστικές πιθανότητες τεκνοποίησης. Είναι γεγονός πως με τα χρόνια επέρχεται η σταδιακά μείωση της ποσότητας του ανδρικού σπέρματος. Από την δεύτερη ήδη ή από την τρίτη δεκαετία της ζωής ενός άνδρα, η ποσότητα του σπέρματος που αυτός παράγει και εκσπερματώνει είναι δυνατό να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ιατρικά πιο ανησυχητική η μείωση του σπέρματος που παράγουν οι όρχεις ενός άνδρα, η οποία παρατηρείται πολύ απότομα, χωρίς προηγούμενα συμπτώματα και σταδιακή υποχώρηση σε επαρκές χρονικό διάστημα.

Νερουλό σπέρμα και άλλα κλασικά συμπτώματα

Ευτυχώς είναι πραγματικά εύκολη η διάγνωση του προβλήματος, καθώς η ποσότητα του σπέρματος είναι εμφανώς περιορισμένη, στους άντρες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ολιγοσπερμίας, ενώ πολλές φορές το σπέρμα φαίνεται να είναι πιο αραιό. Μιλάμε δηλαδή ουσιαστικά για νερουλό σπέρμα, το οποίο τελικά περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τα συνηθισμένα επίπεδα. Ανάμεσα στα κλασικά συμπτώματα της ολιγοσπερμίας συμπεριλαμβάνονται επίσης οι διεσταλμένες φλέβες των όρχεων, η δυσκολία διατήρησης της στύσης, η χαμηλή σεξουαλική διάθεση, ο πόνος ή το πρήξιμο στους όρχεις, η μειωμένη τριχοφυΐα παντού στο πρόσωπο και στο σώμα κλπ.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μικρή ποσότητα σπέρματος

Ανάμεσα στις παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με την ολιγοσπερμία είναι η χαμηλή τεστοστερόνη, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης. Επιπλέον υπάρχουν και άλλοι ουσιαστικοί παράγοντες που μπορούν να ενοχοποιηθούν για το πρόβλημα, όπως είναι η κιρσοκήλη, διάφορες λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, προβλήματα εκσπερμάτισης, διάφορα φάρμακα για άλλες παθήσεις, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι, κρυψορχία, ανισορροπία ορμονών, γενετικά και χρωμοσωμικά προβλήματα κλπ. Είναι πιθανόν επίσης και διάφορα περιβαλλοντικά αιτία να αποτελούν αιτία του προβλήματος, όπως χημικά προϊόντα, βαρέα μέταλλα, ακτινοβολίες, υψηλή θερμοκρασία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα στην περιοχή των όρχεων και άλλα.

Αποτελεσματική για ολιγοσπερμία θεραπεία

Όσον αφορά τη θεραπεία της υπογονιμότητας λόγω ολιγοσπερμίας, αυτή μπορεί να γίνει με φαρμακευτικά μέσα διαφόρων ειδών και κατηγοριών. Στις περιπτώσεις στις οποίες έχουμε μικρή ποσότητα σπέρματος λόγω λοιμώξεων και φλεγμονών, γίνεται συνήθως χρήση αντιβίωσης και αντιοξειδωτικών ουσιών για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, στις περιπτώσεις στις οποίες παρατηρούνται ορμονικές διαταραχές, συνηθίζεται να γίνεται ρύθμιση των ορμονών και αποκατάσταση του ορμονικού προφίλ του πάσχοντος. Υπάρχουν φυσικά και άλλες μορφές θεραπευτικής αγωγής που έχουν για παράδειγμα ως σκοπό την παραγωγή καλύτερης ποιότητας σπέρματος από τους όρχεις του άνδρα. Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από την ιδιαίτερη κατάσταση του ασθενούς και από το αν η βλάβη που έχουν υποστεί οι όρχεις είναι μόνιμες ή προσωρινές, αλλά και στα ίδια τα αίτιά τους.

Ο λογαριασμός μου