Ελληνικά Φαρμακείο
Φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Το καλάθι αγορών σας
€ 0.00

Χλαμύδια: συμπτώματα στους άνδρες, στη γυναίκα και θεραπεία

Τα χλαμύδια αποτελούν μία κοινή σεξουαλική νόσο, η οποία είναι σήμερα αντιμετωπίσιμη εφόσον διαγνωστεί, καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών περνά απαρατήρητη. Κατά κύριο λόγο τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται τις πρώτες μόλις ημέρες από τη μόλυνση, όμως το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το αποτέλεσμα είναι τελικά η νόσος να εξελίσσεται, έχοντας επίπτωση στη στειρότητα, ακόμη και σε πρόωρο τοκετό, καθώς μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο.

Η ασθένεια οφείλεται σε ένα βακτήριο, το οποίο εμφανίζεται συχνότερα σε πιο νεαρά άτομα, τα οποία έχουν έντονη σεξουαλική ζωή και πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Η μετάδοση της νόσου πραγματοποιείται με τη σεξουαλική επαφή, καθώς επίσης και με τα χέρια, όταν αυτά έρχονται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα.

Τα χλαμύδια συμπτώματα στους άνδρες και στις γυναίκες

Τα χλαμύδια συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μία με τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής και όπως είπαμε μπορούν να παραμείνουν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να εντοπίσει κανείς είναι τα εξής:

  • πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • πόνος κατά την ούρηση
  • έκκριση κολπικών υγρών στις γυναίκες
  • εκκρίσεις υγρού στο πέος των ανδρών
  • πόνος στις γυναίκες από τη σεξουαλική διείσδυση
  • πόνος στους ανδρικούς όρχεις

Υπάρχει κάποια χλαμύδια θεραπεία ή φάρμακο για χλαμύδια;

Πριν υπάρξει ιατρική αντιμετώπιση και χλαμύδια θεραπεία, θα πρέπει να γίνει η σωστή διάγνωση με εξέταση δείγματος από τα ούρα και τις εκκρίσεις στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών. Η εξέταση ούρων και η καλλιέργεια του δείγματος από τις εκκρίσεις μπορούν να εντοπίσουν το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στη χρήση αντιβιοτικών ως χλαμύδια θεραπεία, είτε με μία δόση είτε με παρατεταμένη λήψη. 

Σχετικά Άρθρο: Παραγγελία & αγορά αυθεντικά Kamagra 100mg χάπια στα φαρμακεία στην Ελλάδα

Συνήθως η μόλυνση υποχωρεί μέσα σε διάστημα 7 με 14 ημερών και καλό είναι κατά το διάστημα αυτό να υπάρχει σεξουαλική αποχή. Εάν μόνο ένας από τους συντρόφους παρουσιάζει συμπτώματα, τότε καλό είναι να λάβει κανονικά την αγωγή με χλαμύδια φάρμακο και ο έτερος σύντροφος.

Επιπλοκές από τα χλαμύδια

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, είναι επιτακτική η αντιμετώπιση της νόσου, καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις, όπως είναι η γονόρροια και ο ιός HIV. Έχουν παρατηρηθεί επίσης μολύνσεις και χλαμύδια συμπτώματα στους άνδρες κοντά στους ανδρικούς όρχεις, στον αδένα του προστάτη, πυελική φλεγμονώδης νόσος στις γυναίκες, μόλυνση σε νεογνά που προκαλεί πνευμονία ή οφθαλμικές μολύνσεις και αντιδραστική αρθρίτιδα.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή από χλαμύδια στη γυναίκα αφορά περίπου το 30%, όταν εντοπίζονται φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον δεν θεραπευτεί το πρόβλημα, είναι πιθανό να οδηγηθεί η γυναίκα σε στειρότητα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση των ανδρών, λόγω του γεγονότος πως τα χλαμύδια μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων του άνδρα.

Πώς να αποφύγετε τη χλαμύδια μετάδοση

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προλάβετε τη μετάδοση των χλαμυδίων. Εφόσον απέχετε από το σεξ ή είστε μονογαμικοί, έχετε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να μην προσβληθείτε εσείς και οι σύντροφοί σας από τη συγκεκριμένη νόσο. Καλό επίσης είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σας επαφή, καθώς είναι σε θέση να περιορίσουν σημαντικά, εάν όχι να εκμηδενίσουν την μόλυνση. Καλό είναι τέλος να υποβάλλεστε τακτικά σε εξετάσεις εφόσον παραμένετε σεξουαλικά δραστήριοι και έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Τα χλαμύδια στη γυναίκα προλαμβάνονται και καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα συχνά ντους, καθώς έτσι περιορίζουν τον πληθυσμό των λεγόμενων “καλών” βακτηριδίων που υπάρχουν στο γυναικείο κόλπο, με αποτέλεσμα έτσι να αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων από χλαμύδια ή από άλλους παράγοντες.

Ο λογαριασμός μου